top of page

Zašto i kako - Zavjese!

Kada kažemo zavjese, onda gotovo uvijek mislimo i na draperije jer su rijetki slučajevi kada ćemo postaviti jedno bez drugog. U daljem tekstu saznaćete zašto su zavjese neizostavni dio svakog enterijera, kako ih odabrati i kako ih održavati da što duže traju.




Muškarci koji čitaju ove redove sada već misle da ne treba gubiti vrijeme na ostatak ovog sadržaja, jer pobogu, svako zna da se zavjese kupuju zato što žena tako kaže. Žene bi obično pomislile da zavjese treba imati zbog ukrašavanja enterijera i obezbjeđivanja malo privatnosti u večernjim satima, da ko ne bi kroz prozor vidio da kuća ponekad nije namirena. Zajedno još strepe i da im prijatelji ne bi pomislili da su čudni jer nemaju ove krpe na prozorima.

Ovo i nisu loši razlozi, pogotovo ovaj o izbjegavanju čudoće, ali zbog toga sto nam je u kulturi da unutrašnji prostor ne ide bez zavjesa, često zaboravljamo za važnije razloge zašto treba da kačimo ove krpe sa plafona ili zidova. Onda i pravimo greške pri odabiru i održavanju, a to nas košta novca i vremena. Zato se iskreno nadamo da ćete pročitati ovaj članak do kraja, u kome opisujemo naša iskustva i prenosimo znanje stečeno dugogodišnjim bavljenjem dizajnom i opremanjem enterijera.


Akustika i zvučna izolacija

Ljudi su od davnina primjetili da tkanine absorbuju zvuk i da su toplotni izolator u prostorijama.

Zavjesama a pogotovu draperijama, postiže se zvučna izolacija u dva smjera. Sprečava da zvuk spolja uđe u prostoriju, i takođe sprečava da zvuk proizveden u prostoriji izađe napolje. Ovdje debljina tkanina ne igra jedinu ulogu. Naime, najveća zvučna izolacija se dobija umnožavanjem slojeva tkanina i njihovim adekvatnim postavljanjem. Na ovo ćemo se vratiti uskoro. Svaka prazna prostorija sa ravnim zidovima odzvanja, jer se zvuk odbija više puta a tako i pojačava. Što više namještaja ubacimo, to je akustika bolja jer se zvuk prelama i zaustavlja na nekom od predmeta. Na zidovima su slike zvučni izolator a na podovima tepisi i itisoni (još ako je ispod njih parket umjesto pločica, to je još bolje za akustiku). S obzirom da je razvoj tehnologije uzrokovao da knjige sve više posjedujemo u digitalnom obliku, u stanovima je po zidovima sve manje fizičkih knjiga što dodatno pogoršava akustiku prostorija. Na strani prozora i balkonskih vrata jedino rješenje su zavjese koje zbog predhodno pomenutog, sada moraju da nadomjeste i taj nedostatak. To je i uticalo na izmjenu tehnologije izrade tkanina za zavjese i draperije, i bilo glavni vodilac promjene samog trenda dizajna u predhodnoj deceniji.

Zavjese i draperije sve više imaju prirodni izgled, deblje su, a i često se izrađuju i od prirodnih materijala. No kao što smo već pomenuli, staviti deblji materijal nije dovoljno za bolju akustiku a ni za zvučnu izolaciju. Uglovi pod kojima zvuk pada na zavjese i draperije je od velikog značaja. Nauka o zvuku je pokazala da je najbolje da zavjese i draperije imaju neprekidan oblik latiničnog slova S, kako bi se zvuk najbolje absorbovao. Da bi se ovo S postiglo, a u zavisnosti od načina kačenja zavjese ili draperije, potrebno je iskoristiti 2 do 3 puta više materijala tkanine, od veličine same garnišle. (kada se koriste mehanizmi onda se primjenjuju drugačija rješenja da bi se dobio isti efekat) Zvuk će se dolaskom do krivina zavjese ili draperije, početi odbijati u njima i gasiti. Pošto je neizbježno da dio zvučnih talasa prođe kroz prvi red, tako oslabljeni pašće na sledeći. U većini slučajeva dovojlna su dva ili tri reda tkanina (zavjesa, draperija i black-out), da smanje najčešće zvukove (u prosjeku za 30% - 75%) do podnošljivog nivoa.

Za posebne uslove gdje je potrebno veća zvučna izolovanost (muzička studia, pozorišta, bioskopi, diskoteke i hoteli), kod nas možete dobiti rješenja sa više od 4+ redova ovih dekorativnih tkanina.

Toplota i toplotna izolacija

Kao i kod zvuka, zavjese u oba smjera blokiraju toplotu koja ulazi ili izlazi iz prostorije. Ovdje je takođe bitan faktor i ušteda energije grijanja a pogotovu hlađenja. Ko nema škure treba posebnu pažnju da obrati na izbor i postavljanje takozvanih termalnih draperija. One se postavljaju prve do prozora i imaju specijalni sloj koji odbija sunčeve zrake nazad kroz staklo, i vraća toplotu izvan prostorije.

Ako su zime hladne a prozorska stakla nisu dovoljno slojevita ili ne prijanjaju dobro, gubitak toplote opet možemo spriječiti dabljim slojevima zavjesa i draperija. Ovdje ćemo napraviti malu regresiju na već pomenuto određivanje potrebne količine materijala. Kod klasičnih šipkastih i plafonjerskih garnišli, zbog estetike, zvučne i toplotne izolovanosti prostorija, rekli smo da je u prosjeku potrebno uzimati 2 do 3 puta više materijala od dužine same garnišle. Klijenti nerjetko ovo pravilo ne ispoštuju pa uzmu manje od 2 ili više od 3. Manje od 2 je greška zato jer će zavjesa izgledati prezategnuto, siromašno a i izolacija toplote i zvuka će biti znatno niža. Više od 3 nema loših efekata jer zavjesa izleda bogatije. Treba samo paziti da predebelim modelom previše nabranim, ne sprečimo previše svetlosti da uđe u prostoriju.

Održavanje


Gotovo sve zavjese sa lako održavaju i na isti način. Peru se u mašini na nižim temperaturama. Sintetične materiale nesmijemo nikada otkuvavati jer ih to može trajno oštetiti. Prije pranja potrebno je zavjese i draperije složiti i onda staviti u jastučnicu kako se na bi gužvale. U većini slučajeva ovako oprane nije ih potrebno peglati. Ukoliko ih morate peglati, budite vrlo oprzni i činite to sa slabo zagrijanom peglom uz često prskanje vodom iz fajtalice.


I da sumiramo.

Zavjese dakle kupujemo da ne budemo čudni, da nam se račun ne isprazni na račune za struju i da malo bolje spavamo zbog smanjene buke. Biramo ih i uparujemo sa ukusom, imajući na umu buku i toplotu koja nas može snaći. Peremo ih same u mašini predhodno složene u jastučnicu da nam traju duže i da nas jad ne bi snašao da ih moramo peglati.

bottom of page